לעיתים מרגישים מטופלים בבתי חולים ובני משפחותיהם, כי הם הולכים לאיבוד בתוך המידע והמושגים הקליניים במהלך הטיפול הרפואי. בדיוק לשם כך הקימו במרכז הרפואי קפלן קבוצה איכותית של תשעה אחיות ואח מצטיינים, תחת השם "אחות מתאמת", המשמשת כיועצת מרכזית בתהליך האשפוז של המטופל.
ד"ר ירדנה קול, מנהלת הסיעוד בקפלן: "המתאמת מוכרת היטב בתחום המקצועי שלה וזוכה להערכה רבה מכל אנשי הצוות, דבר המתבטא בבקשות הייעוץ אליה וביישום המלצותיה".
מה כולל תפקידה של אחות מתאמת?
"היא מבצעת התערבות כוללנית במטופל ובמשפחתו, תוך ליווי ותמיכה, התוויית הדרך ותכנון הטיפול, תוך שיתוף המטופל והעדפותיו לאורך האשפוז ולעיתים קרובות גם לאחריו. המקצועיות, רמת הידע והמחויבות הגבוהה לתפקיד, נבנו מתוך תפיסת רווחת החולה ומשפחתו כערך יסודי וערכי עליון".
במרכז הרפואי קפלן פתחו תשעה תחומים קליניים בהם פועלות המתאמות: רוית פרצובסקי, אחות מתאמת ניהול ואיזון סכרת, חגית איפרגן, אחות מתאמת בטיפול בפצעים קשי ריפוי וטיפול בסטומה, מירה דמארי, אחות מתאמת אונקולוגית, מרגו נבו, אחות מתאמת לטיפול ומעקב בנפגעי טראומה, בלה אלמוג, אחות מתאמת השתלות וניהול ואיזון כאב, חנן קרייצר, אח מתאם ניהול אירועים בשעת חרום, ורינה גביסון, אחות מומחית קלינית בטיפול תומך.
חנן קרייצר, אח מתאם שעת חירום, עבר הכשרות רבות בנושא רפואה דחופה ובתפקידו הוא מטפל בהכנות לתרחישי חירום השונים, כמו אירועים רבי נפגעים קונבנציונליים, אירועים המוניים כתוצאה מדליפת חומרים טוקסיקולוגים, תרחיש רעידת אדמה ועוד.
קרייצר: "התפקיד מצריך לשמר את הידע בקרב צוותי בית החולים בנושאי שעת חירום השונים על ידי הדרכות, ולשפר תהליכים שונים. להיות מתאם נושא שעת חירום בבית החולים הוא אתגר גדול. יש צורך להכיר את צוותי בית החולים השונים, ליצור שיתופי פעולה בין צוותים רפואיים ,סיעודיים, צוותי אחזקה ולוגיסטיקה".
בלה אלמוג, אחות מתאמת תחום ההשתלות של קפלן, הנה פונקציה בעלת חשיבות מכרעת לתרומת איברים של משפחה שיקירה נפטר, כדי להציל חייהם של אנשים הזקוקים לכך. "להיות מתאמת השתלות זו עבודה לא פשוטה" היא מסבירה. "למזלי יש לי שותפים מצוינים לדרך: היחידה לטיפול נמרץ, המחלקות, המעבדות, הנהלת בית החולים וד"ר גלית קרפ, הרופאה האחראית איתה יש דו שיח ושיתוף מלא גם ברגשות". בשנים בהם בלה מתאמת השתלות ניצלו חייהם של עשרות אנשים ולמאות אנשים הוחזרה הראייה לאחר השתלת קרניות.
רוית פרצובסקי, אחות מתאמת תחום הסוכרת, מסבירה את חשיבות תפקידה בכך שחוסר איזון בסוכר נגרם גם בעקבות הסטרס סביב המחלה או הפרוצדורה, השינויים בתזונה ובפעילות הגופנית, שינוי בטיפול התרופתי באשפוז או התחלת טיפול בסטרואידים הגורמים לעלית סוכר.
האחות המתאמת בתחום בריאות השד, מירה דמארי, מסבירה את החשיבות בתפקידה ליצירת מגע עם המטופלות וההתקדמות בטיפול במחלה: "אישה שחלתה מתמודדת, כל אחת בדרכה, עם הידיעה על מחלה ממאירה, פחד מניתוחים, טיפולים ובעיקר עם אי ודאות. אני מהווה כתובת למטופלת ומשפחתה, לתמיכה, מידע ותאום בין גורמי הטיפול".
תגובות