הנה זה קורה: פרויקט ההתחדשות העירונית הגדול ביותר בישראל ייצא לדרך כבר בשבוע הבא, עם הריסת הבניינים הראשונים בשכונת קרית משה. בהליך ההתחדשות מעורבים גורמים רבים, בין היתר מינהל התכנון, משרדי הממשלה, יזמים וקבלנים פרטיים וכמובן התושבות והתושבים, שההליך כולו נולד עבורם ונועד לשפר את איכות חייהם.
בשבוע האחרון, הוזמן ראש העיר להשתתף בפאנל ראשי ערים בנושא התחדשות עירונית בכנס מרכז הנדל"ן, ובנוסף התראיין בתכנית הנדל"ן "הקומה ה-12", שם שיתף את החזון התכנוני עבור העיר רחובות. ראש העיר הצביע על החסמים והגורמים המעכבים את תהליכי ההתחדשות, בין היתר מעורבות של מספר משרדים ממשלתיים במקביל כגון משרד השיכון, משרד הפנים, משרד האוצר ומשרדים נוספים. גורם מעכב נוסף בפיתוח וקידום תהליכי ההתחדשות הוא קבלת מענקי ממשלה חלקיים בלבד לחלק מהפרויקטים, עובדה המגבילה את יכולותיה של הרשות לקדם את כלל הפרויקט באופן יעיל עם תכנית עבודה סדורה המציגה לוחות זמנים ותקציב ברור.
כדי להתגבר על החסמים דיל הציע להקים פורום שולחן עגול בו ייקחו חלק נציגי המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים, ראשי ערים והצוותים המקצועיים מהרשויות המקומיות. כמו כן, הציע ראש העיר לחזק את מעמדן של הרשויות המקומיות במהלך תהליך ההתחדשות ולהעניק להן עצמאות תכנונית מבלי התלות הקיימת בותמ"ל (הועדה הארצית לתכנון ובניה של מתחמים מועדפים לדיור).
בחודש יוני פרסמנו כאן כי דיירי הבניינים ברחוב גבריאלוב 31-33 קיבלו הודעה על תחילת העבודות להריסת בנייני המגורים הוותיקים והקמת בניינים חדשים. בניינים אלה יהיו הסנונית הראשונה לשינוי שצפויה לעבור שכונת קריית משה בתהליך ההתחדשות העירונית שקורם עור וגידים כעת לאחר שנים ארוכות של עבודת תכנון, משא ומתן מול המשרדים הממשלתיים ורתימת תושבות ותושבי השכונה, יזמים וקבלנים לטובת פרויקט ההתחדשות העירונית הגדול בישראל.
שני הבניינים הקיימים ברחוב גבריאלוב הם בניינים וותיקים שהוקמו במאה הקודמת ובהם 32 דירות מגורים. בתום הליך הפינוי-בינוי צפויים לעלות על הקרקע שני בניינים חדשים ומודרניים הכוללים 186 דירות. חברת הנדל"ן המקימה את הפרויקטים היא חברת סינקו השקעות מקבוצת כ. כוכב הנגב, שהעבירה לדיירי הבניינים את ההודעה על תחילת הפינוי-בינוי כבר בחודשים הקרובים.
עוד נציין כי פרויקט ההתחדשות העירונית בקריית משה הוא הגדול ביותר במדינת ישראל. הפרויקט משתרע על כ-1,500 דונם בדרום מערב העיר וכולל 4,500 יחידות דיור במקום כ-1,300 יחידות דיור במבני שיכון במצב תחזוקתי ירוד ו-4,200 יחידות דיור נוספות בקרקע משלימה שהוקצתה לטובת הפרויקט על ידי רשות מקרקעי ישראל. בנוסף יוקמו 2,300 יחידות דיור בבניינים המשלבים תעסוקה ומגורים, ויחידות דיור נוספות במגרשים צמודי קרקע. בסה"כ מדובר בכ-11,000 יח"ד יחידות דיור, שייבנו במבני מגורים בני 7-22 קומות. בנוסף להקמת אזורי מגורים, התכנית כוללת גם שטחי מסחר ותעסוקה בהיקף של כ-470,000 מ"ר, כ-120 דונם של שטחים פתוחים וכ-350 אלף מ"ר שטחים למבנים ומוסדות ציבור. בהיבט התחבורתי, התוכנית כוללת הקמת מחלף על כבישים 411/410 ומסוף תחבורה ציבורית בהיקף של 14 דונם.
דיל הוסיף: "התחדשות עירונית היא הפתרון למציאות הנדל"ן הקיימת בישראל ומחובתנו לבצע את התהליך בדרך נכונה ומושכלת להגשמת המטרה – שיפור איכות חייהם של התושבות והתושבים. הכוח המרכזי בתהליך ההתחדשות העירונית צריך להיות נתון בידיהן של הרשויות המקומיות, המכירות היטב את הצרכים הנדרשים. בנוסף יש יתרון גדול להקמת פורום שולחן עגול בו ישתתפו כלל הנציגים של המשרדים הממשלתיים והרשות המקומית בו זמנית, כדי לקבל החלטות מושכלות בזמן אמת".
תגובות