על פי דו"ח שפרסם ארגון 'לקט ישראל' בשנת 2016, בישראל נזרקות מידי שנה כמויות מזון במשקל של 2.5 מיליון טון, בשווי של כ-18 מיליארד שקלים, שמהווים היקף של 35 אחוז מהיקף המזון שנצרך בישראל. בעקבות הנתונים הללו החליטו חברות מועצת רחובות, מחזיקת תיק קידום מעמד הילד ונוער במצבי סיכון, יעל בק, ומחזיקת תיק פיתוח בר קיימא, יערה ספיר, ליזום תכנית ייחודית ללימוד והעלאת המודעות לנושא חשיבות ״הפחתת בזבוז מזון״. זאת במסגרת ועדת איכות סביבה וקיימות בפרלמנט הילדים העירוני. התכנית נבנתה והותאמה במיוחד עבור ילדי הפרלמנט, בהנחיית יו"ר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ד"ר חגית אולנובסקי, שהיא גם תושבת העיר.
במסגרת התוכנית, ערכו ילדות וילדי הפרלמנט סקר בנושא ׳בזבוז מזון׳, בקרב משפחותיהם ותלמידים בבתי ספר, במטרה להעלות את הסוגיה למודעות, להבנת ההשלכות הכלכליות והסביבתיות של התופעה, ולעידוד צרכנות נבונה. בנוסף, הם השתתפו במפגשי תוכן וסדנאות ויצאו לסיור לימודי חווייתי בכפר הנוער "עיינות", העוסק הלכה למעשה בחסכון מזון במשק החקלאי בכפר. כמו כן, נבחרו ארבעה בתי ספר יסודיים בעיר בהם הועברה פעילות מיוחדת יחד עם תלמידי הפרלמנט לשאר תלמידי השכבה.
אירוע השיא של התכנית התקיים בסוף חודש מאי האחרון בחווה החקלאית, ובמסגרתו חתמו התלמידים על אמנה שניסחו יחד ושקוראת להפחתת בזבוז המזון למען סביבה טובה, בריאה וצודקת יותר. בנוסף, במסגרת ישיבת המועצה שהתקיימה בתאריך 28.6, הגיעו הילדים אל לשכת ראש העיר והציגו לראשונה את תוצריהם בפני ראש העיר רחמים מלול וחברי וחברות המועצה.
יערה ספיר: ״בחרנו לחקור וללמוד את בזבוז המזון כנושא בסיסי שכל בית פוגש בו ביומיום ומשום שיש לו השלכות כלכליות, סביבתיות וחברתיות שנוגעות לכל אחד מאיתנו. המשוב מההורים ומהתלמידים וגם ממורים בבתי הספר בהם הועברה פעילות מלמד אותנו שהנושא מעניין, התלמידים נחשפו ולמדו והאמנה שניסחו תהיה המסר המרכזי של התלמידים כמנהיגות צעירה איתו נרצה להרחיב את הקמפיין בעיר ולהגיע לכל תושב. כך נוכל לחסוך בתקציב המשפחתי, להפחית בכמויות הפסולת הביתית והעירונית וגם לסייע בהגנת הסביבה".
יעל בק: ״השנה עסקו בפרלמנט הילדים במסגרת ועדת ׳איכות סביבה וקיימות׳, בנושא ׳הפחתת בזבוז מזון׳, שהינו בעל חשיבות מבחינה חברתית, כלכלית וסביבתית. לשם כך נבנתה תוכנית מיוחדת, מותאמת ומקיפה הן ברמת בתכנים והן ברמת הפעילויות. בזכות היוזמות של ילדות וילדי הפרלמנט בסוגיה החשובה נוכל לעודד ברמה העירונית להתנהגות מקיימת וצרכנות נבונה יותר, לתרום לצמצום הפסולת הביתית ואף לסייע בהגנת הסביבה. אני מודה לחברת המועצה יערה ספיר על שיתוף הפעולה ולד״ר חגית אולנובסקי על ההנחיה המקצועית״.
מנחת התכנית, ד"ר חגית אולנובסקי: "הבחירה של ילדי העיר לעסוק בצמצום בזבוז המזון בעיר היא משמעותית מאוד מבחינת איכות הסביבה בעיר, גם בהפחתה של כמויות הפסולת המועברת להטמנה וגם ברמה הלאומית, בשימור כל המשאבים הסביבתיים שהושקעו בייצור המזון לאורך כל השרשרת: בחקלאות, בהובלה, באריזה ובשיווק".
תגובות